Wednesday, August 26, 2009

cara2 membuat puding trifle....
bahan2nya.

3 buku kek gulung(beli kt jusco 3 buku rm10rgt)@ mana2 kek yg terjumpa la...
agar2 kristal rasberry @ strawberi 6 kotak.(lebih simpan)
buah peach slices dalam tin
1 tin susu ideal
1 1/2 sudu gula
1 1/2 sudu tepung kastad

cara2nya.
1. potong kek gulung slices....susun dalam bekas.sekeping2 susunnya.rapat2 manja kek jgn tekan.
2. bancuh jelly kristal 1 peket 400ml air panas.tak cukup bancuh lagi....bancuh satu satu peket.curah atas kek tadi separa kek tenggelam je..
3. dh keras jelly, susun buah peach atas jelly td.ikut suka susun nak sama baris ke nak caca merba ke....
4. masak susu,gula,kastad atas api perlahan jgn smpi hangus......kacau dulu sebelum buka api.nt berketul.
5. dah masak kuah tuang atas buah td smpi tenggelam ke atau nak nmpak buah sikit pn bolleh.
6. sejukkan n boleh la makan ......bagi le jejiran sebelah....



Ok , resepi ni dapat dari kakak iparku yg berada di Seri kembangan.
Selamat Mencuba....

No comments:

Post a Comment